dinsdag 20 mei 2008

Australië gaat tot de aanval over bij Deh Rashan in Uruzgan

Australische troepen die worden ondersteund door Nederlanders zijn maandag een grote operatie gestart in het Deh Rashan-gebied in de buurt van Tarin Kowt in de zuidelijke provincie Uruzgan. Ze willen daar de Taliban verdrijven.

Dit maakte het Australische ministerie van Defensie maandag bekend. Aan de operatie nemen ook Nederlandse militairen mee die grondtroepen beschermen en ondersteuning verlenen met Apache-gevechtshelikopters. Ook medische ondersteuning staat paraat.

De Australiërs zetten bij de aanval genisten, cavaleristen, infanterie en ondersteunende troepen in.

Luitenant-kolonel Stuart Yeaman van het Australische leger zei dat zijn soldaten naar de omgeving van de Baluchi-vallei ten noorden van de basis bij Tarin Kowt zijn opgerukt.

Het doel van de operatie is het herstellen van de infrastructuur en het creëren van een veilige omgeving voor de Afghaanse bevolking. De aanval is ook bedoeld om weer patrouilleposten voor de ISAF en het Afghaanse leger en de politie te bouwen.

Men wil tevens een corridor naar het gebied veiligstellen.

Daarnaast noemde Yeaman het gebied strategisch en tactisch van belang voor de Taliban. Een aantal maanden terug konden de opstandelingen in dit gebied bijna ongehinderd hun gang gaan, maar de situatie is nu veranderd.

Het gebied wordt omschreven als de achtertuin van de Taliban en een belangrijke doorgangsroute voor de rebellen vanuit steunpunten in het noorden naar de provincie Helmand.

Dit soort operaties moeten volgens de Australiërs een positief effect uitoefenen op de veiligheidssituatie in heel Afghanistan. Een jaar geleden begaven de buitenlandse soldaten zich nog nauwelijks in het gebied.

In het Deh Rashan-gebied kwamen vorige maand de Nederlandse soldaten Dennis van Uhm en Mark Schouwink door een bermbom om het leven. Twee andere militairen raakten bij de explosie ernstig gewond. Dit gebeurde op 12 kilometer van hun basis Kamp Holland.

Nederland is met ongeveer 1.650 soldaten in Afghanistan. Het grootste deel van deze legermacht zit in Uruzgan. Ze worden daar ondersteund door Australië dat met ongeveer 1.000 soldaten in het Aziatische land zit.

Sinds Nederland in Afghanistan meedoet zijn er 16 Nederlanders om het leven gekomen. Aan Australische kant vielen 5 doden. De slachtoffers kwamen op een Australiër na allemaal om in de laatste twee jaar van de missies.

Geen opmerkingen: